Кондензът е явление, което се състои в преминаването на водните пари в течно състояние. Водни пари се намират по всяко време във въздуха около нас. Количеството им се характеризира с коефициент наречен относителна влажност на въздуха [Rh] , който представлява отношение на разтворените във въздуха водни пари, към максималното количество водни пари, които могат да бъдат разтворени във въздуха при дадената температура. Този коефициент метеоролозите ни съобщават с прогнозата за времето. Разбира се влажността на въздуха е различна и постоянно се променя.

Когато въздух, които съдържа водни пари се охлади до една определена температура, наречена температура на оросяване, водните пари се втечняват и се образува това което наричаме конденз. Кондензът е вода получена от въздуха. Температурата на оросяване не е константа - тя зависи от влажността на въздуха - при по-висока влажност, тази температура е по-висока. Кога и къде се получава конденз в нашите жилища и от какво зависи количеството му ? - очевидно два са факторите които оказват влияние - влажността на въздуха и температурата на отделни елементи от строителната конструкция. Доколкото най-студените елементи в жилищата са външните ограждащи стени и стъклопакетите, то конденза се появява в най-големи количества именно там. До какво води това:

- влошаване на комфорта в жилището;
- понижаване на топлоизолационната способност на стената;
- появата на различни гъби и плесени, което са изключително вредни за нашето здраве и които се смятат за основния дразнител и причинител на редица алергии, най-вече астми.
Как можем да предотвратим появата на конденза - очевидните начини са два:
- понижаване на влажността на въздуха чрез вентилация, влагоуловители.
- повишаване на температурата на студените елементи до такава температура, която е по-висока от точката на оросяване за дадена номинална влажност.
По първото мероприятие трябва да се отбележи, че е задължително мокрите помещения да бъдат адекватно вентилирани, а над готварската печка в кухнята задължително трябва да се монтира аспиратор. Не е препоръчително простирането на дрехи вътре в помещенията. На пазара се предлагат и устройства наречени влагоуловители, което могат да отделят до 15 литра вода на денонощие от въздуха. Второто мероприятие се реализира чрез интензивно отопление и направата на топлоизолации. Доколкото енергийните източници поскъпват постоянно, поставянето на топлоизолация става наложително. Като се имат предвид факторите от които зависи появата на конденза, става ясно че проблема се решава чрез комплексни мероприятия, а не просто чрез поставянето само на една външна изолация. Външната изолация е абсолютно необходимо, но не и достатъчно условие.

 
Практични съвети, за да блести домът ви Потъмнелите тюлени пердета ще побелеят, ако във водата за плакнене...
При петна от кафе Петна от кафе върху цветна естествена коприна Тъканта се поставя...
Разкарайте неприятните миризми от дома си Има различни начини за премахване на неприятните миризми –...

Здравни новини

Реклама