Когато определяме каква изолация трябва да си монтираме, трябва да се съобразим и със спецификата на ситуацията при панелните блокове. А ситуацията е следната:
- Отоплението обикновено е непостоянно;
- Част от апартаментите изобщо не се отопляват;
- Дограмата е в окаяно състояние;
- Стълбищните радиатори са демонтирани;
- Панелите са изключително лош топлоизолатор. По същество панелните блокове са проектирани да работят при постоянно включено отопление, дори и на стълбищните части.

Така описаното положение е доста тежко и става ясно, че просто поставянето само на една изолация няма да реши един толкова комплексен проблем. Външната фасадна изолация с дебелина от 5-6 см води до значително намаляване на изтичането на топлина, през панела. Най-голям ефект се постига при големите външни стени без прозорци - това са крайните апартаменти на "калкан". Ефекта от топлоизолацията там е намаляване на загубите с около
75-85 %. Външната изолация решава отчасти или напълно и един друг проблем - конденза.
Освен това тя подобрява топлинния режим на панела, което е гаранция и за неговата по-голяма дълготрайност. Да приемем че външната температура е -13 градуса, а вътрешната е 16 градуса и няма монтирана изолация. В този случай температурата по дебелината на панела отвън навътре се изменя от -10 до +16, като точката в която температурата е 0 градуса се намира почти в най-вътрешния слой на панела. Големите температурни разлики в панела способстват за неговото по-бързо стареене и напукване. Освен това затоплянето на такъв панел става почти невъзможно и твърде скъпо, ако все пак решим да го постигнем. Получава се и голям дискомфорт при стоене в непосредствена близост до стената, дори и при отоплено помещение. Ако поставим на такава стена външна изолация, постигаме няколко неща:
- Подобрява се значително топлинния режим на стената - сега точката на замръзване се намира някъде по дебелината на изолационния материал, а стената като цяло има положителна температура по целия обем;
- Намаляват се загубите на топлина с 75-85%;
- Намалява се образуването на конденз, тъй като повърхността на стената е значително по-топла;
- Повишава се топлинния комфорт;
Друг проблем който произтича от непостоянното отопление на сградата е, че стените имат голям топлинен капацитет и макар да сте изолирали стената, при включване на отоплението все още се налага да затоплите и целия обем на панелите, което си е загуба на енергия и води до по-бавно повишаване на температурата в стаята. Освен това в първия момент след включването на отоплението стените все още са относително студени и това предполага отлагането, макар и за известно време и в значително по-малко количество конденз по тях. За да се реши и този проблем препоръчва се направата и на вътрешна изолация. Тя разбира се съвсем не е нужно да е толкова сериозна, като външната. Може да бъде от 2 см XPS, каширани стиропорени тапети, Депрон или бои от вида на ThermoShield. Покритията от последния вид имат особено голям ефект при премахването на конденза, като същевременно са лесни за полагане - нанасят се и се оцветяват като обикновен латекс. Имайте предвид че вътрешната изолация е желателно да бъде не само на стените, но и на подовете и таваните, тъй като те са една значителна площ от апартамента ви. И доколкото подовете често са изолирани частично чрез различните видове подови покрития (паркети, мокети, килими и пр.), то не може да се каже това за таваните, а именно към тях отива топлия въздух под действие на конвекцията. Трябва да обърнете внимание дори на такива детайли, като уплътнението на входната ви врата и прозорците - наличието на фуги може напълно да ви лиши от ефекта на топлоизолираните стени.
Особено значение в дома трябва да се обърне и на дограмата, тъй като прозорците са площта в апартамента, която има най-лоши топлоизолационни свойства.

Източник smk-bg.com

 
Как да се грижим за PVC дограма ? В началото искаме да Ви обърнем внимание върху това, че независимо от ...
За чисти мебели: Няколко капки олио капнете върху памук и го загънете в стар чорап....
В борбата с мухъла Причини за появата на мухъла: * мухълът определено е следствие от...

Здравни новини

Реклама