Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


Образуване конденз по повърхността от към помещението на стъклопакета и рамки на прозореца.

По принцип конденз може да се появи по повърхността откъм помещението на стъклопакета, съответно рамки на прозорци. Тогава се говори още за изпотяване или замъгляване на прозореца. Това обаче на бива да се бърка с поява на конденз във вътрешността на стъклопакета /когато конденза е между двете стъкло вътре в стъклопакета, той е дефектен и трябва да потърсите намесата на специализиран сервиз/.

В жилищните помещения непрекъснато се отделя водна пара, могат да се приемат следните количества:

- издишан от човек въздух: дневно количество 1 до 2 литра

-готвене: дневно до 2 литра при четиричленно семейство

- къпане, поливане на цветя, пране и др.: дневно до 3 литра при четиричленно семейство.

Появата на конденз започва от края на стъклото, като най-студена част от жилището. Освен широките первази, както и рамката на крилото могат да затруднят въздушния поток, така че влагата в долния край на стъклото може да се появи по-рано отколкото в средата му.

Конденз може да се появи в неотоплявани помещения. Причината е в постепенното изстиване на помещението през нощта и насищането на въздуха с водни пари от дишането при относително ниска температура.

Конденз може да настъпи не само на прозорците, но и на всички студени места в помещението. Това води до петна плесен и мухъл по стените.

При спазване на определени правила конденза може да се намали или изчезне.

1. Да се проветряват повече помещенията, в които се образува конденз. Това обаче не бива да става чрез продължително проветряване/ отваряне на клапа/.

2. Проветряване чрез широко отворен прозорец спестява енергия и предотвратява появата на конденз и мухъл. Прозорците се отварят широко за около 5-10 минути, при изключено отопление, така че наситения с водна пара въздух се заменя с нов по-студен. Това трябва да се прави три четири пъти на ден.

3. На помещенията от северната страна трябва да се обърне особено внимание, тъй като през зимата те изстиват по-бързо от южните. Добре е да се поддържат температури 17-18 градуса.

4. Да се поддържат възможно най-малки температурни разлики между различните помещения в жилището.

5. Препоръчително е сутрин помещенията да се проветряват поне 20 мин. и след отваряне на прозорците да се осигури непрекъснато отопление.

6. Избягването на конденза може да се избегне и чрез промяна на потока на топлия въздух.

7. При липса на отоплително тяло ситуацията става благоприятна за образуване на конденз и мухъл.

8. По възможност отопление, да не се включва и изключва да се поддържа относително еднаква температура през цялото денонощие.

Начин на поддръжка и почистване

Изчистените и заоблени форми на профилите позволяват лесна поддръжка. Препоръчително е да се използва мека кърпа и препарати на водна основа. За да се намалят следващи замърсявания е хубаво да се използват препарати с антистатични способства за премахването на електростатичното натоварване. Употребата на разредител, оцет, лакочистител, бензин, препарати с абразиви и др. подобни е абсолютно забранена, защото те нарушават покритието на профилите. При силни замърсявания има специални препарати за тяхното отстраняване от рамките и уплътненията. Подвижните части на обкова е необходимо да бъдат смазвани поне веднъж годишно, за да се избегне скърцането и трудното движение на дръжката след време. Изключително важна е и правилната експлоатация на отварящите механизми. Повреда би могла да възникне при опит за затваряне на прозореца, когато позицията на дръжката не съответства на начина на отваряне. В такъв случай не се опитвайте да го поправяте, а се обадете на фирмата-производител, за да бъде изпратен специалист.

 
Изгонете дървениците от дома си Ефикасно и лесно достъпно средство за борба срещу дървениците е...
Практични съвети, за да блести домът ви Потъмнелите тюлени пердета ще побелеят, ако във водата за плакнене...
Какво трябва да знаем за климатикът ? Поддръжка на климатик- необходимо е веднъж месечно да почиствате...

Здравни новини

Реклама