Всички сплит системи имат дистанционно управление, течно кристален дисплей и десетина стандартни функции като по този показател евтините модели почти не се отличават от скъпите. Причината е че за реализирането на тези функции не се налага конструктивното влагане на нови системи и агрегати в корпуса на климатика , а само препрограмиране на системния контролер и добавяне на бутони на дистанционното управление. Което значи, че не можете да направите разлика на базата на екстрите и да определите един климатик като добър, надежден, производителен или скъп.

Охлаждане и нагряване – основни функции .

Вентилация – режим при които работи само вентилаторът на вътрешното тяло , без да е включен компресора. Използва се за проста циркулация на въздуха. Например през зимата, когато загрят от радиаторите въздуха се издига, а ниско до пода е студено и е необходимо да се изравни температурата.

Автоматичен режим климатика работи за да поддържа предварително зададена температура.

Изсушаване – по принцип сушенето на въздуха е съпътстващо охлаждането , влагата от топлия въздух попадайки върху студения радиатор на вътрешното тяло кондензира и се отвежда през дренажната тръба.

Почистване на въздуха – пред топлообменника във вътрешното тяло се монтират един или няколко филтъра първия от които е за грубо почистване от прах неговата роля е по-скоро да предпазва вътрешните части на климатика. Освен него се монтират електростатични,финни, обезмирисяващи , йонизиращи и различни други филтри. Важно е, че нормалната експлоатация е между 6 месеца и 2 години, след което те трябва да се сменят.

Скорост на вентилатора – различните климатици имат различни скорости на вентилатора на вътрешното тяло, от 3 до 5 . В автоматичен режим климатика подбира скорост на вентилатора в зависим от температурата, която е зададена да поддържа.

Посока на въздушния поток – климатика има възможност да насочва въздушната струя във вертикална и в хоризонтална посока спомощта на управляеми жалюзи с няколко фиксирани положения. Хладния въздух трябва да се насочва хоризонтално напред за да не духа директно към хората , а топлия въздух надолу, тъй като той после се издига.
Таймер за включване и изключване – с помощта на часовника за реално време, може да се раздаде режим на автоматично пускане и спиране на климатика.
Нощен режим – при включване на този режим климатика работи с най-ниски обороти на вентилатора и плавно намалява или увеличава температурата в помещението с 2-3 градуса за няколко часа (счита се че това е полезно за съня)

 
Какво да изберем - АЛУМИНИЕВА или PVC дограма ? PVC Предимства Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на...
За чисти килими: Първо ги изтупайте. След това пригответе смес от 1/2 чаша амоняк, 1/2 чаша...
Изгонете дървениците от дома си Ефикасно и лесно достъпно средство за борба срещу дървениците е...

Здравни новини

Реклама