Ябълковият оцет още от древността се е използвал в народната медицина. Най-вече за Диета с ябълков оцетцелебното действие на различните хранителни продукти, обръща особено внимание на ябълковия оцет. Наблюденията показали, че той подпомага бързото възстановяване на силите на човек, тъй като нормализира киселинно-основното /РН/ равновесие в организма. Джарвис предлага ябълковия оцет да се използва в съчетание с определен хранителен режим - например той препоръчва да се ограничи консумацията на месо и мазнини, а да се ядат повече риби, морски продукти, плодове, зеленчуци, зърнени храни.Съвременната медицина не счита ябълковия оцет за панацея от всички болести.

Той способства подобряването на храносмилането, а в съчетание с диетично хранене може да се използва при лекуване на затлъстяване. Ябълковият оцет е полезен за тези, които имат недостатъчна секреторна функция на стомаха, имат нарушени обменни процеси, в някаква степен той даже може да подпомогне повишаването на работоспособността. Но ако се сравнят лечебните свойства на ябълковя оцет с оцета, приготовен от касис, череши или вишни, то той не може да се сравни с тях.

В книгата на Джарвис се дава рецепта за домашно приготвяне на ябълков оцет.

Ябълките се измиват, повредените и натъртени места се изрязват, настъргват се на едро ренде. Ябълковото пюре се слага в стъклен съд и се залива с гореща вода (на 1 литър вода - 0,8 кг ябълково пюре). На всеки литър вода се добавя по 100 г мед или захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10 г мая или 20 г сух ръжен хляб.

Първите 10 дни съдът се държи отворен при температура 20-30 С, два-три пъти дневно ябълковата смес се резбъква с дървена лъжица. След това пюрето се прецежда през тънко сито. Сокът също се прежда и се прелива в съд с широко гърло. По желание се добавя на всеки литър сок по 50-100 г мед или захар.

След това съдът се затваря и оставя на топло място, за да се продължи ферментацията, която обикновено приключва след 40-60 дни. Оцетът се филтрира, налива се в бутилки и плътно се затваря. Съхранява се в хладилник при температура 6-8 С.

Две чаени лъжички ябълков оцет се разреждат в чаша вода и се пият един-два пъти на ден.

При затлъстяване се препоръчва ябълковият оцет да се пие по 2 чаени лъжички в чаша вода 3-4 пъти дневно след хранене. Ефектът се забелязва след два месеца, а особени резултати могат да се видят след две години.

 
За ползата и вредата от прясноизцедените сокове Много хора смятат, че прясноизцедените сокове (т.нар. фрешове) са...
Пиренейска диета Тази диета ще ви помогне за три седмици да свалите 10 килограма. ...
Сурова диета за вегетарианци Сурова диета е вегетарианска диета, при която се ядат храни, които са...

Реклама