Пътеводител към здравословна диета

За да сте на диета и да сте спокойни, че тя е здравословна, добра за организма ви е необходимо да следвате следните по – долу съвета и правила за правилния хранителен режим:

1. Пийте много вода. По 1,5 литър на ден и повече, за да работи тялото ви нормално.

2. Яжте пет порции плодове и зеленчуци всеки ден. Ако това е трудно, заменете ги с шейкове, сокове и сушени такива заместители.

3. Никога не пропускайте закуската, тъй като това е най – важното хранене за деня! Тя ви зарежда с енергия и ви спестява преяждането вечерта.

4. Планирайте храненията си за седмица напред. Напишете списък за пазаруване и се придържайте към него. И никога не пазарувайте, когато сте гладни, тъй като това е фатална грешка, която неизбежно води до излизане от хранителния режим.

5. Съхранявайте си в шкафа или в хладилника запаси за здравословна закуска. Която може да включи пресни и сушени плодове, здравословни зърнени барове, оризови бисквити, нискомаслено кисело мляко, плодове и пълнозърнест хляб.

6. Отстранете всички видими мазнини от храната, преди да я сготвите. Също така, опитайте да избегнете яденето на твърде много преработени меса като колбаси и хамбургери.

7. Ограничете приема на стимуланти като кофеин, алкохол и рафинирана захар.

8. Ограничете броя на храненията на вън в седмицата. Направете си по – добре обяд в къщи за офиса, за да се придържате към режима си.

9. Хранете се правилно. Не режете групи храни като въглехидрати в стремежа си да отслабнете бързо. Вашето тяло се нуждае от баланс.

10. Не е нужно да ядете неща, които не ви харесват само защото са полезни за вас. Намерете своите полезни храни и ги направете ежедневие в менюто си.

Правило 1
Винаги яжте закуска

Тук няма нужда да обясняваме защо!

Правило 2
"20 на ден"

Опитайте се да ядете различни здравословни храни всеки ден, за да сте сигурни, че сте подхранили тялото си с широка гама от различни хранителни вещества.

Правило 3
Бъдете хидратирани

Симптомите на дехидратация включват необичайна умора, виене на свят, глад, суха кожа, тъмна урина и обща летаргия. Като имате предвид, че по – голямата част на нашите тела са съставени от вода, значи ви е ясно защо тя е така необходима.

Правило 4
Планирайте храненията си

Трябва да знаете какво ще ядете, кога и как да бъде сготвено то за определен ден от седмицата, за да сте подготвени ако ви се измени ежедневието. Пазарувайте по списък.

Правило 5
Яжте протеини със сложни въглехидрати

Комбинирането на тези групи храни в правилните пропорции ще гарантира получаването на постоянен поток от енергия, тъй като организмът превръща инсулина сравнително бавно в глюкоза.

Правило 6
Използвайте 80:20 подход

Опитайте се да запазите вашите добри навици най – малко 80% от времето, което ви позволява, за да се отклонявате за 20 на сто от режима си. Този подход позволява гъвкавост, за да се радвате на живота, без да е твърде рестриктивен, но все пак ви помага да имате здравословни навици.

Правило 7
Упражнения

Харесва ли ви или не, упражнения и здравословна диета са ключът към здравето на тялото и духът. Около 30 минутни упражнения три пъти седмично са напълно достатъчни.

Правило 8
Време за ядене

Отделете си време за ядене. Хранете се бавно около 20 минути са достатъчни. Не трябва да ядете бързо и да гълтате на големи хапки.

Правило 9
Избягвайте да ядете късно вечерта

Яденето след 19 часа си е "товар" за организма и всичко което ядете се трупа, а не се изразходва, което си е много далеч от една здравословна диета.

Правило 10
Да се избягва захарта

Няма нищо добро за тялото в захарта. Тя ви засища за кратко, след което сте гладни отново това се дължи на свръх производството на инсулин.

 
"Здравословни" храни. Заместване на храни Ако вашият хранителен режим се състои от пица и хамбургери, вместо...
Бърза диета. 2,5 кг за 3 дни Диетата е с продукти, богати на витамини от група В – за бързо...
Три дневна диета на д – р Дуде Дневната доза  калории е от порядъка на 800 ккал. 1-И ДЕНЗакуска : 250 г...

Реклама