Макробиотична диета

Макробиотична диета е философия и начин на живот, който включва понятия за баланс и хармония от азиатската култура и вярвания за диета от традиционната китайска медицина. Тя не е предназначена за отслабване, въпреки че хората, които преминават към не я често губят тегло.

Произход
Макробиотична диета е набор от доживотни диетични насоки, които имат своя произход в азиатската философия. Тя проследява корените си от учението Shoku-Yo или лековита храна, основана през 1909 г. от японския лечител Шаген  Иши – Зука (1893-1966). Това учение е пренесено в Сащ от Джордж Осава (1893-1966) през 1950г с името macrobiotics ( от гръцки „макро”, което означава голям, и „биоса”, което означава живот).

Макробиотичната диета се е променила до известна степен през последните четиридесет години. Първоначално тя препоръчва да има движение през етапите на елиминиране на храните, за да се постигне един хранителен режим, който се състои само от кафяв ориз и вода. Тези хранителни препоръки за здравословно хранене са заменени с по – умерен и балансиран подход за ядене.

Описание
Макробиотична диета е динамичен набор от насоки, които се променят с географско местоположение, сезон, наличието на местни храни, и дори от времето през деня. В основата на диетата е азиатската концепция, че всичко е енергия или сила, която е ин или ян. Ин представлява женското началоили хладно, тъмно, вътрешно съсредоточена енергия. Ян представлява мъжкото начало или приятна, лека, външно фокусирана енергия. За добро психическо (физическо) здраве и хармоничен живот, ин и ян силите трябва да бъдат балансирани. Този баланс трябва да бъде отразен в отделния човек и какво яде той. Тъй като екологичните силите Ин и Ян се променя със сезоните, с климата, и времето през деня, диетата трябва да се мени с тях. Например, храните за пролетта и лятото трябва да бъдат по-леки и да се готвят по-бързо, отколкото зимните храни. В допълнение, диетата е настроена да отразява възрастта на индивида, пол, ниво на активност и здраве.
Пълнозърнестите храни при макробиотичната диета са задължителни: кафяв ориз, ечемик, просо, овес, плодове, царевица, елда, зеленолистните зеленчуци, аспержи, патладжани, чушки, спанак, бамя, картофи и домати. В допълнение тропически плодове като например банани, ананас, манго и тропически ядки са забранени за хората, живеещи в умереният климат, тъй като те не са местни. Диетата позволява малки порции  бяла риба (напр. писия, треска, камбала) два или три пъти на седмица. Зрял боб може да се използва пестеливо и соеви продукти като цяло са приемливи. Червените меса, птици, повечето млечни продукти, яйца, изкуствени подсладители, бял ориз, пуканки, кафе, шоколад, алкохол, както тестените изделия са силно непрепоръчителни. Макробиотичната диета е 50-55% пълнозърнести храни, 20-30% пресни зеленчуци, 10% плодове и около 10% боб, леща, соя и риба. Храненията трябва да бъдат балансирани.
* Яжте два или три пъти на ден;
* Яжте само естествена храна;
* Избирайте храни, които се отглеждат на местно ниво или в рамките на около 400 мили (650 км) радиус от дома ви.Избягвайте вносните храни;
* Гответе храната на котлон, а не в микоровълнова и на газ;
* Използвайте чугуннени, глинени съдове, или от неръждаема стомана за готвене;
* Гответе с  течности т.е. под налягане, варене, задушаване и т. н.;
* Не взимайте хранителни добавки.

 
Диетата на Ваня Диетата, продължава З седмици и ако издържите на режима, със сигурност...
Диета с картофи или картофено пюре Тази диета е много еднообразна , но много успешна диета. При нея се...
Калориите в ябълките Една средно голяма ябълка съдържа 80 калории. Ябълките са страхотна...

Реклама