Магнезият

Изключително важен елемент за фотосинтезата при растенията, тъй като влиза в структурата на молекулата на хлорофила. В човека магнезият е нужен за енергопроизвеждането в клетките и ускорява метаболизма.
Магнезият е важен елемент за много от функциите в организма. Неговата основна роля обаче е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната системи. За да избегнете умората и стреса, не трябва да лишавате тялото си от магнезий.
Общо, в тялото има около 25 грама от този елемент. 60% от тях са в костите, една четвърт- в мускулите. Останалото се разпределя по равно в мозъка и другите ключови органи като сърцето, черния дроб и бъбреците.
Магнезият помага при разпределянето на сигналите на нервните клетки, при производството на протеини и за регулиране на сърдечния ритъм.

Освен това магнезият регулира работата на стомашно-чревния тракт и именно по тази причина се препоръчва магнезий за бебета, които страдат от колики.

Други хора, които се нуждаят от повече магнезий, са бременните жени, кърмачките и възрастните хора. При физическа активност също трябва да се приема достатъчно магнезий, защото при потенето се отделя значително количество от него.
Тъй като тялото няма запаси от магнезий, трябва ежедневно да се приемат храни, богати на това вещество.
Повечето растения, включително и ядките, съдържат магнезий. Зърнените храни, зеленчуците и сушените плодове също дават достатъчно от това вещество.Ежедневно трябва да се консумират зърнени храни и 4-5 плода. За да набавите необходимото седмично количество магнезий е достатъчно да добавите към менюто си два пъти седмично сурови зеленчуци и парче черен шоколад.
Магнезият е един от най-нужните микроелементи. Той влияе пряко върху нервната система, подсилва действието на мозъка и паметта. Затова, когато количеството му в организма намалее, се изостря нервната чувствителност. Появяват се тревожност и депресия. Треперенето на ръцете и мускулните спазми също могат да се дължат на липсата на магнезий. В хладните дни магнезият се оказва жизнено необходим за сърцето.
Когато калцият е прекалено много, той конкурира магнезия и води до неговото елиминиране от организма. Полезно е следното съотношение - на дадено количество магнезий да се приема двойно повече калций.
При всекидневното хранене това трудно може да се изчисли. Добро решение на проблема е например да се смеси шепа счукани бадеми с чаша мляко. Човек се нуждае от 250 до 350 мг магнезий дневно. В естествен вид можем да си го набавим основно чрез зърнени храни, ядки, какао. Лошото е, че голяма част от тях се сочат като виновници за наднорменото тегло. Например с орехи, лешници, бадеми или кашу, които са висококалорични, в организма се внасят от 150 до 250 мг магнезий. В страха си да не напълнеят немалко хора избягват богатите на магнезий храни.
Отказват се дори от хляба или от шоколада. А в 100 г пълнозърнест хляб се съдържат почти 90 мг магнезий, чрез близо 100 г черен шоколад можем да си доставим 110 мг от нужния микроелемент.
Негов добър източник са сушените кайсии, обаче в тях има много захар. По-ниско калорични, но и с доста по-малко магнезий са някои варива, зеленчуци и плодове - леща, овесени ядки, жито, картофи, спанак, смокини, банани, авокадо. Сто грама от тях доставят от 30 до 50 мг магнезий. Единствената храна, богата на антиаритмичния микроелемент и едновременно с това бедна на калории, са скаридите.
Магнезият участва също и в разграждането на гликозата, на мастните киселини и на аминокиселините по време на енергийната обмяна. При едно проучване на консумацията на магнезий е било установено, че голяма част от населението консумира много по-малко отколкото е ПДД. В същото изследване се оказва, че 83% от анкетираните диабетици консумират недостатъчно количество магнезий, а 68% от мъжете и 56% от жените споделят, че консумират само две трети от ПДД. Този факт буди недоумение, тъй като магнезият играе жизнено важна роля за оползотворяването на инсулина . Инсулиновите нива при пациенти, страдащи от диабет са много по-ниски и, което е много важно, организмът не разполага с готови инсулинови нива за разлика от хората, които не страдат от това заболяване.
Магнезият напуска организма чрез потта.

Ресурси:
bg.wikipedia.org
www.fitnes-bg.com

 
Макробиотична диета на д – р Саген Ишизука Какво е макробиотично хранене? Тези, които се интересуват от сваляне...
5 мита за хляба Съдейки по неоспоримия факт, че хората ядат хляб вече 10 хиляди години,...
Диета с фибри Диетата ви помага да: Намалите риска от рак на дебелото черво ...

Реклама