Дали при соевите аминокиселини има повече рискове, отколкото ползи зависи от вашата гледна точка. Някои хора смятат соята за "суперхрана", докато други казват, че е опасна. Ако имате някакви съмнения относно соята, се консултирайте с вашия лекар за това дали да я включите в хранителният си план.

Кой е най – добрият протеин?

Има риск организмът да не може да абсорбира аминокиселините от соята толкова ефективно, колкото други видове протеин, особено тези с месния произход. Протеиновите добавки обикновено са направени от яйца, суроватка, вторичен продукт на млякото или соя, която идва от растението соя. Сред бодибилдерите соята е известна с това, че тя е по слабо абсорбирана отколкото останалите протеини в мускулите.
Все още не е ясен победителят. Реалността е, че няма нито един източник на протеин, който категорично да дава по – добри резултати от останалите. Някои изследвания показват, че яйцето е най – добрият протеин, а други изследвания – суроватката, има и такива в полза на соята. Въпреки че данните са неубедителни, има, но все пак известен риск, присъщ на факта, че както потребителите, така и учените поставят под въпрос това дали соята е най – добрият източник на аминокиселини.
Безспорен е факта, че тя помага за мускулният растеж. Но тя не е полезна за децата, за подрастващите. Изследвания показват как тя стимулира хормона на растежа и появата на по – ранният пубертет днес е налице. Учените все още изследват риска от соевите аминокиселини, но те са категорични в едно отношение децата и бременните да се въздържат от консумацията на соеви продукти.

Химически добавки в соята

Освен ако не консумирате органични соеви продукти, има висок риск да погълнете токсини, а именно остатъци от пестициди, с които са третирани. Този риск е по – висок за преработените продукти, където соята е съставка, а не е основен продукт. Тофу, темпе и други преработени продукти от соя са с по – концентрирани количества от растението и могат да съдържат по – голяма концентрация на химикали, с които са третирали растението.

Храносмилателна загриженост

Соята прави допълнително напрежение върху храносмилателния тракт, поради влакнестата си структура. Това допълнително усилие за нейната преработка не е вредно, ако сте в добро здраве.

Нежелани лекарствени взаимодействия
В листовките на някои лекарства е предварително уточнено, че те не са съвместими със соя. Така например, тя се намесва в действието на дихателните медикаменти като Primatene и Atrovent, при медикамента варфарин, също се предупреждава за консумацията на соя. Същото се отнася и за лекарствата за щитовидната жлеза и естрогените добавки.

 
Хранителен режим на Dexter Jackson – “Mr. Olympia” 2008 Хранене 1 Омлет от 10 яйца, 2 препечени филийки, една чаша от Nitro-Tech Hardcore,...
Минералите Ако е лишен от необходимите минерали, организмът ни не може цялостно...
Последици от нискокалоричната диета Един от последните важни публикувани доклади на диетолози сочи, че...

Реклама