Неща, които не знаем за калориите

Само 12% от хората могат да пресметнат калориите, които поемат за деня. Разберете защо сме толкова невежи и как лесно да поправите това.
Колко калории ви трябват?

Тези малки хранителни вещества са постоянна причина за хранителните разстройства.
Вие знаете горе долу колко калории ви трябват и знаете, че ако ядете прекалено много, ще надебелеете. Но знаете ли колко са в любимият ви сандвич? Или колко точно в цифри калории ви трябват на ден, за да отслабнете или да поддържате теглото си? Калориите се пресмятат според начина на живот на човекът, спортува ли, каква храна яде, на каква възраст е, какво иска да постигне с теглото си и т.н.

Затова е толкова трудно да бъдат пресметнати с точност калориите. По долу ви даваме няколко насоки, които ще ви помогнат с математиката, ако естествено не сте се насочили към диетолог:

Размерите на порциите са извън контрол

Размерите на порциите в ресторантите (заведенията за бързо хранене) могат да съдържат двойна или тройна доза калории, отколкото домашно приготвените ястия, където вие сте контролът. Когато има повече храна в чинията, хората ядат с до 30% повече, според анализ събран от няколко проучвания.

Пакетираните храни са лъжливи

"Размерите на пакетираните храни са стандартни, което ги прави объркващи при изчисляването на калориите им.", обяснява Елиза Зейд автор на книги за хранене. Тя дава за пример зърнените култури. Стандартен размер порция за зърнена закуска е около 50 грама, но в зависимост от вида зърно, това би могло да означава чаша и половина на люспи или половин чаша едро мюсли. И така има разлика в калориите в двете чаши.
Четете етикетите за хранителната стойност на храните преди да ги консумирате. Обърнете внимание изписаните калории за колко грама са и колко е в действителност пакеираната храна.

Не всички калории са създадени равни

Проучванията показват, че храни, които отнемат повече усилия, за да се сдъвчат като плодове, зеленчуци, постно месо и цели зърна могат да увеличат горенето на калориите в тялото ви. И други храни и напитки правят същото, като кафето и чая, подправки като чили, канела и джинджифил, всички те са огън за централната нервна система и дават мощен тласък на вашия метаболизъм.

Броенето на изгорени калории на фитнес машините е фалшиво

Виждайки, че сте изгорили на бягащата пътека 600 калории си мислите, че вече имате преднина и можете да си позволите някоя друга сочна свинска пържола. Но бъдете предпазливи по отношение на броя на калориите на машините за упражнения. Калифорнийския университет е направил изследване, според което реалният брой изгорени калории не съответства на броя от машините, които показват с 19 % повече изгорени калории.
Ако наистина искате да получите точен брой на изгорените калории инвестирайте в апарат следящ сърдечната ви честота, който ви помага да разберете колко интензивни са тренировките ви. Умножете вашето тегло по 0,53, за да получите оценка на изгорените калории за миля ходене.

Упражненията ви карат да огладнявате

Въпреки че изследванията са смесени, когато става въпрос дали упражненията действително стимулират или потискат апетита, много хора мислят, че е до човек, както се казва. За да нямате гуляй след тренировка, трябва да заредите тялото си с повечко протеини и малко въглехидрати (пълнозърнест пшеничен хляб и фъстъчено масло или един банан и мляко). След една тренировка от повече от 45 минути, трябва да се стремите да поемете около 200 калории.

Течните калории се игнорират

Течните калории се игнорират в пресмятането на дневните нужди от много хора. За съжаление, много от тези калории са от захар и подсладители или 100% плодов сок. Според проучване от 2007 г., приема на напитки представляват приблизително 12% от общите дневни калории през 1965 г. и непрекъснато се увеличава до 21% през 2002 г. - това са 222 допълнителни калории на ден само от напитки!

Здравословните храни съдържат скрити съставки

Здравословните храни имат скрити калории. Така примерно бисквитките с транс – мазнините, не означава, че нямат калории. А добавянето на тази модерна дума за естествени съставки им дава това разбиране.
Намаленото съдържание на мазнини и намалените калорични версии на любимите ви храни, са в повечето случай не действителни и трябва бъдете доста внимателни. Намаленото съдържание на мазнини обикновено означава, че продуктът е с добавена захар.

 
Защо алкохола ви прави дебели ? 1. Алкохолът кара тялото ви да произвежда повече естроген и ... ...
Най - полезните витамини и минерали за мъже Най – полезните витамини и минерали за мъжете се различават от тези за...
Пилешко филе с ананас Продукти: 500 г пилешки гърди, нарязани на кубчета; 300 г ананас, нарязан...

Реклама