Добри и лоши въглехидрати

Хубаво е да знаем количеството, качеството и вида на въглехидратите които консумираме. Затова ние ви предлагаме лист с добрите и лошите въглехидрати.  Според Харвардското училище за обществено здраве, някои въглехидрати насърчават  общественото здраве, докато други, които се ядат най – често в големи количества водят до здравословни проблеми.

Според Healthline.com, между 45 и 60 процента от калориите, които човек консумира всеки ден трябва да идват от въглехидрати. Все пак, това не означава, че въглехидратите трябва да са от бонбони, сладки и други силно преработени храни, а от зеленчуци и пълнозърнести храни. Това е идеята за  добри въглехидрати - лоши въглехидрати.

Ако трябва да се направи списък на въглехидратите, кои да се ядат повече в сравнение с въглехидратите които да се избягват, то основно списъка се разпада на прости въглехидрати – „лоши” и сложни въглехидрати – „добри”. Сложни и прости са термини, които се занимават с това как храната се разбива на енергия (захар) в организма.

Сложните въглехидрати са добри.
Те са тези, които дават на тялото ви най-доброто гориво. Те обикновено се срещат в храни с високо съдържание на фибри, които се разграждат по-бавно, което ви позволява стабилно нивото на кръвната захар през целия ден и ви кара да се чувствате по-малко гладни и раздразнителни.
Това са:
* Пресни плодове, в идеалния случай тези с нисък гликемичен индекс като кайсии, малини, ягоди и къпини;
* Без скорбяла зеленчуци;
* Пълнозърнестите храни ;
* Ядки;
* Бобовите растения;
* Млечни продукти, които не са подсладени със захар.

Простите въглехидрати трябва да се избягват.
Вашето тяло бързо разгражда простите въглехидрати, като кръвната захар скача рязко и така и спада, което ще рече, че те ви засищат бързо, но и бързо огладнявате. Освен ако не сте спортист или нямате нужда от внезапен прилив на енергия по някаква причина, най-добре е да се избегнат тези въглехидрати в ежедневното ви меню:

* Рафинирани култури като бял хляб, бял ориз и макаронени изделия;
* Преработени храни като сладкиши, бонбони бисквитки и чипс;
* Бели картофи;
* Подсладени безалкохолни напитки;
* Захар.

Изборът на правилните въглехидрати за загуба на тегло
Ограничаването на лошите въглехидрати може да ви помогне да отслабнете, както и да ви даде усещане за повече енергия и по-малко раздразнителност. Въглехидратите са горивото за тялото ви. Поставянето на правилното гориво в двигателя си ще направи машината да работи добре и дълго.
Защото добрите въглехидратни храни са склонни да имат повече фибри и по-малко калории, отколкото много преработени храни. 
Но... все пак списъкът на добри и лоши въглехидрати не трябва да се разглежда като строго правило. Трябва да получите максимума от вашите въглехидрати всеки ден от „добрия” списък, но вие със сигурност не трябва да премахнете ориза или парчето  торта за рождения си ден, стига да не го правите всеки ден или като нощно хранене.

 
Добрите мазнини, който горят лошите мазнини 1. Омега-3 мастни киселини Омега-3 мазнините помагат за изгарянето на...
11 хранителни грешки Избягвайте тези 11 заблуди и ще спестите време, енергия и много нерви....
Последици от нискокалоричната диета Един от последните важни публикувани доклади на диетолози сочи, че...

Реклама