Хранителни стойности на плодовете и зеленчуците

Плодовете и зеленчуците са златни мини по отношение на храненето. Всички факти за храненето за тях могат да се намерят навсякъде. Очевидно е, че не всички плодове и зеленчуци са хранителни суперсили, но през повечето време, можете да сте сигурни, че всеки път, когато ги ядете правите нещо добро за здравето си. Ползите за здравето от плодовете и зеленчуците са разбрани в продължение на векове, за съдържащите в тях специфични витамини и минерални. Те са комбинация от витамини, минерали и фибри.

Тъй като никой не иска да носи в себе хранителна таблица, удобно правило е да се гледа техният цвят.

Колкото по – наситен е той, толкова повече полезни неща има в него. Цвета на броколито, къдравото зеле, домата, червената и жълтата чушка, кивито, ябълката и т.н. са наситени и всички знаете колко са полезни. Това, което трябва да знаете е как да извлечете пълната хранителна стойност от плодовете и зеленчуците, които ядете. Например, всеки зеленчук, който подлежи на термична обработка прекалено дълго, ще загуби хранителните си вещества.

Но някои зеленчуци като морковите в действителност ще ви дадат повече витамин А, когато са били леко запечени, за разлика от витамин C, който ще се загуби при готвенето. Съхранението им прекалено дълго също ще "изцеди" хранителните вещества. Затова е хубаво да се ядат колкото е възможно по – прясно откъснати. Има диети, които забраняват някои плодове и зеленчуци, като динята, поради високото й съдържание на захар, и авокадото, което има високо съдържание на мазнини. Дори и морковите са заклеймени в някои диети, заради високото си съдържание на въглехидрати. Един от най – важните факти за плодовете и зеленчуците, който трябва да знаете, че в естествения им вид те са най – здравословният избор на храна. Вярно е, че едно авокадо съдържа мазнини, но те са необходимо за една здравословна диета, а и растителните мазнини са по – лесно смилаеми от животинските такива. Освен това, авокадото е пълно с витамини A, B, C, E, H, K и фолиева киселина, както и магнезий, мед, желязо, калций и калий.

 

Реклама